MOBILE

V prvih nekaj mesecih so dojenčki zelo občutljivi na premočne dražljaje, ki jih prejmejo iz okolja- glasni in nenadni zvoki, močna utripajoča svetloba, hitro in nenadno gibanje so za dojenčke premočni in moteči. Vendar to še ne pomeni, da vsi ti dražljaji iz okolja niso pomembni. Študije so pokazale, da so dojenčki že takoj po rojstvu zelo zainteresirani za svoje okolje. Ker pa v prvih treh mesecih še nimajo razvitih motoričnih sposobnosti za zahtevnejše manipuliranje s predmeti okoli sebe, je zelo pomembno, da svoj razvijajoči um spodbujajo prek drugih čutil, kot sta vid in sluh.

 

Mobile  prva igrača

In ravno zato so mobile odlična prva igrača, ki jo lahko ponudimo dojenčkom. Mobile obesimo nad previjalno mizo ali nad površino, kjer dojenček “preživlja čas” ko je buden. Tako dojenčkom pomagamo razvijati in ostriti vid, ter spodbujamo senzorični razvoj. Nežno gibanje mobila pomagajo dojenčku pri razvoju očesne koordinacije. Z lepim mobilom pa dojenčku omogočimo tudi prijetno vizualno izkušnjo.

legler 12290 mobile ocean morje ristanc ristanc toy shop

Poleg mobil lahko dojenčki svoj razvijajoči um spodbujajo tudi z igro, ki so vezane na obraz, komunikacijo in telesni stik. Igre, kot so posnemanje obraznih izrazov, pogovarjanje in prepevanje pesmic, spodbujajo  dojenčkov socialni razvoj , vokaliziranje, razvijanje socialnega nasmeha ter sposobnost posnemanja obraznih izrazov in konverzacije.

Kako izbrati pravi mobile

  • Mobile naj ne poganja baterija.

Mobili, ki jih poganja baterija se vrtijo v enakem, predvidljivem ritmu, kar pa ne povabi dojenčka k zbranemu opazovanju. Mobili naj bodo zato brez baterije, saj nepredvidljivo in neenakomerno gibanje je koristno za pravilen razvoj vida. Nepredvidljivo gibanje mobila bomo dosegli z lahkim dotikom ali pa vpihom v mobile.

  • Mobile naj ne predvajajo glasbe.

Dojenčki so v prvih mesecih življenja zelo občutljivi na glasne dražljaje iz okolja, zato izberite mobile, ki ne oddajojo nepotrebnih zvokov. otroka povabijo k zbranemu opazovanju gibanja, ki je napredvidljivo in se ravna po premikanju zračnih tokov v prostoru oz. se zavrtijo, če se jih rahlo dotaknemo ali pihnemo vanje.
Neenakomerno in nepredvidljivo gibanje je tudi koristno za pravilen razvoj vida.

  • Mobili naj bodo pisanih barv in različnih oblik

Pomembno je tudi, da mobili dojenčku nudijo prijetno vizualno izkustvo, zato izberite mobile, ki bo pisanih barv in različnih oblik, da bo povabil dojenčka k opazovanju. Z izbiro lesenega, estetskega mobila pa poskrbite, da bo mobile še dolgo krasil otroško sobico ali pa kakšen drug bivalen prostor.

legler 12335 mobile ristanc toy shop mavrica